ciasto Wenezuela – jeden z przepisów krążący po internecie

dnia

Przepisów na to ciasto jest wiele ja ten przepis podpatrzyłam na blogu impresja smaku ale go zmodyfikowałam nieco po swojemu, powiem tak jest bardzo smaczne i na pewno zagości na naszym stole nie raz ,a dla łakomczuchów słodkości w sam raz jak znalazł

składniki na biszkopt

6 jaj

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1   1/2 szklanki cukru

2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielnie dajemy białka i żółtka , białka ubijamy i dosypujemy cukier jak już mamy masę sztywną dodajemy żółtka i jeszcze miksujemy , potem dodajemy składniki sypkie mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką ciasto wykładamy na dużą blachę

pieczemy w temp 180 st po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić biszkopt

składniki na masę serową

6oog serków hemogenizowanych lub można zamienić na biały ser – widziałam taki przepis że był biały ser na stronce przyślijprzepis.pl

250 g margaryny

3/4 szkl cukru pudru

2 galaretki cytrynowe
2 śnieżki
1 1/2 szklanki mleka

dodatkowo

dżem ze śliwek mirabelek

kokos

przygotowanie

2 galaretki wsypujemy do miski i zalewamy 1 1/2 szklanki wody przegotowanej z czajnika. Margarynę ,cukier puder oraz serki miksujemy. Gdy galaretka zaczyna tężeć dodajemy do masy serowej i dalej miksujemy.

śnieżki wsypujemy do miski zalewamy mlekiem 1 1/2 szklanki i miksujemy aż będzie sztywna

jak jest gotowa dajemy do masy i mieszamy łyżką wykładamy na 1 połowę biszkoptu i przykrywamy drugą połową biszkoptu

na koniec wstawiamy do lodówki na godzinę żeby masa stężała

po godzinie wyjąć i posmarować biszkopt dżemem dowolnym jakim kto chce i posypujemy kokosem

kokos wcześniej musi być przyrumieniony na suchej patelni

polecam i smacznego a poniżej zdjęcie

ciasto klik

6 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Marta pisze:

    Pycha ciacho!

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Tak Marta potwierdzam i warto ją upiec palce lizać pozdrawiam

      Polubienie

  2. Wykorzystam przepis, bo to zdjęcie mnie zmusza.

    Miłego kucharzenia. Też jestem w tym klubie. Pzdr.elizka

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      witam Elizko , co do ciasta na pewno nie pożałujesz , jest tak pyszne że sięgając po pierwszy kawałek kusi żeby zjeść następny pozdrawiam zapraszam znów

      Polubienie

  3. ~Edyta pisze:

    Niezle to ciacho, jeszcze o nim nie slyszalam, bardzo ciekawe 🙂

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      Edytko jeśli chodzi o ciasto wenezuela to polecam piekłam i domownikom bardzo smakował

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s