drożdżowiec bez wyrabiania z owocami

dnia

ciasto bardzo szybko się robi i mogą być każde owoce sezonowe

ciasto

5 jajek
1 szkl cukru
10 dag drożdży
1 szkl oleju
1 szkl mleka
5 szklanek mąki

kruszonka

10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
10 łyżek oleju

oraz owoce sezonowe jagody/truskawki /maliny

przygotowanie

ciasto: Mleko lekko podgrzewamy, mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do miski gdzie mamy wsypaną mąkę, na to dajemy cukier i rozkruszone drożdże. Wlewamy olej i ciepłe mleko.
Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie ciasto mieszamy drewnianą łyżką lub robotem i wykładamy  na  dużą blachę (przepis jest właśnie na duzą blachę, ale u mnie pieczone w małej blaszce bo robione z połowy)
Nakładamy owoce i posypujemy kruszonką (wcześniej przygotowaną)
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika dopiero po włożeniu ciasta zapalamy piekarnik.

13576578_1028003903935908_1869904144_n

Reklamy

4 komentarze Dodaj własny

  1. Nie jestem najlepsza w wypiekach, ale to ciasto wygląda tak apetycznie, że muszę spróbować je zrobić. Przepis wydaje się nie być skomplikowany, zobaczymy czy mi wyjdzie 😉 Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      witam i zapewniam że jest bardzo łatwe ciasto do zrobienia nawet dla początkującej kucharki pozdrawiam

      Polubienie

      1. Cud miód malina 😍😍😍

        Polubione przez 1 osoba

Odpowiedz na mojewyroby Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s