Murzynek królewski – zawsze się udaje i wszystkim smakuje

dnia

Składniki
* kostka margaryny
* 1 1/2 szklanki cukru kryształu
* cukier waniliowy
* 7  łyżek wody
* 3  łyżki kakao
* 4  jajka
* 2  szklanki mąki wrocławskiej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

* 2 banany
* sok z cytryny
* pół litra śmietany kremówki 30
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 op śmietanfixu 

* 2 galaretki (najlepiej dzien wczesniej zalać szklanką wody pózniej pokroić w kostkę)

Polewa czekoladowa

Wymieszać w garnku margarynę, cukier, cukier waniliowy i wodę oraz kakao. Podgrzewać aż tłuszcz się stopi, a potem odstawić masę do wystygnięcia. Gdy już jest zimna dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wcześniej ubitą z białek pianę. Wszystko wymieszać łyżką.

Piec w dużej blasze, po upieczeniu ciasto przekroić na połowę. Banany obrać, pokroić drobno skropić cytryną żeby nie ściemniały. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jak jest ubita dodajemy banany i mieszamy a następnie dodajemy pokrojoną galaretkę i dalej mieszamy.

Masę wyłożyć na przekrojone ciasto i przyłożyć 2 połową ciasta, na wierzchu ciasta zrobić polewę czekoladową ( ja miałam akurat białą polewę ) Ciasto odłożyć do w chłodne miejsce.

Życze udanych wypieków i pochwalcie sie jak wyszło

pozdrawiam, Teresa

13219809_1000049236731375_1998064936_n 13249338_1000049223398043_778784035_n 13250295_1000049246731374_268330725_n

Reklamy

2 komentarze Dodaj własny

  1. Proste i jakie pyszne! 🙂 Super!

    Polubienie

    1. Teresa pisze:

      DZiękuje za komentarz

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s